Laddar Föreläsningar

« Alla Föreläsningar

  • Detta föreläsning har redan ägt rum.

Bohus Stickning / Nordiska museet

13 februari kl 17:00 - 17:45

Ett plagg i Bohus Sticknings design är många stickares dröm. Bohus Stickning grundades 1939 som ett nödarbete och blev en världsomspännande succé.

Klädesplagg i högsta kvalitet, ofta i angoragarn och i design av grundaren Emma Jacobsson och andra mönsterskapare stickades för hand av kvinnor i Bohuslän och såldes till butiker och modehus. Flerfärgade mönster och slätstickning med inslag av aviga maskor var karaktäristiskt. På 50-talet bars plaggen av filmstjärnor och såldes på egen avdelning på Gillblads och NK.

Viveka Overland berättar den fascinerande historien om Bohus Stickning och om Bohusläns Museums arbete med att återskapa stickbeskrivningar och materialsatser utifrån originalplagg ur samlingen. Det har gjort det möjligt att återigen bära koftor, tröjor, mössor och halsdukar i Bohus Sticknings design genom att själv sticka reproduktioner av de ikoniska plaggen.

Efter föredraget, kl.18–18.45, signerar Viveka sin bok Bohus Stickning på nytt. The revival i museibutiken där den också finns till försäljning.

Viveka Overland arbetar vid Bohusläns museum. Det var när hon arbetade som verksamhetsledare för museibutiken som hennes intresse för Bohus Stickning väcktes. 2015 gav hon ut sin bok om Bohus Stickning.

I Samlingssalen. Begränsat antal platser.

Mer under kvällens Stickcafé: Allt du vill veta om Bohus Stickning
18–18.30: Visning: Stickat mode på 50-talet med Marianne Larsson, Nordiska museet.
19-19.45: Föredrag: Spinna och färga angoragarn med Pernille Silfverberg, AngoraGarnet, som 2014 tog över ansvaret för Bohus Stickning.


Facebooktwitterlinkedin

Detaljer

Datum:
13 februari
Tid:
17:00 - 17:45
Föreläsning Kategori:
Föreläsning Taggar:
Webbplats:
https://www.nordiskamuseet.se/kalendarium/foredrag-bohus-stickning

Plats

Nordiska museet
Djurgårdsvägen 6-16
Stockholm, 115 93 Sverige

Arrangör

Nordiska museet
Telefon:
08-519 546 00
E-post:
nordiska@nordiskamuseet.se
Webbplats:
https://www.nordiskamuseet.se